Livet som familie er festlig, berikende, utfordrende, kjempehardt, vanvittig gøy og gledesfylt. Det er i hjemmet vi kan bygge karakter i barna våre og gi dem gode verdier. Men å få en hverdag til å gå opp med jobb, familieliv, praktiske oppgaver og gjøremål krever avansert ledelse.
Her kommer tre triks og tips som gjør at man unngår baluba i hjemmet.
 Artikkelen er skrevet av Ragnhild og Per Olav Sølvberg

1.    Begynn med slutten
En god venn av oss, som selv har fem voksne gutter i dag, har gitt oss flere gode råd som foreldre. Ett av dem er dette: ”Begynn med slutten”. Tenk på hvilke verdier og kvaliteter dere vil at barna skal ta med seg ut i verden. Hvordan ønsker du at andre skal oppleve å møte dine barn? Dette er et viktig spørsmål. Det er nemlig nå vi kan gi barna vår den bagasjen vi ønsker de skal ha med seg ut på livets eventyr. I familien skjer det så mye viktig og bra som former oss som medmennesker. Vi skal ikke bare ha det godt her og nå. Vi må huske hva som kommer etterpå. Det er i hjemmet at vi kan bygge karakter i barna våre og gi dem gode verdier. Det er i hjemmet at barna skal lære å ta egne valg, bli selvstendige, lære hvem de er, bli trygge på seg selv og tørre å komme med sine meninger. La den tiden dere bruker sammen som familie, forme dere og gjøre barna til en bedre klassekamerat og en bedre venn.

2.    Planlegg livet
Planlegging er stikkordet. Familielivet handler ikke bare om familietid, men også om alenetid, tid sammen med sin kjære og tid med venner. Det hjelper ikke med tid sammen med barna om forholdet eller selvfølelsen ikke fungerer slik den skal. Da vil barna merke at noe ikke stemmer. Tid alene er viktig for oss. Vi sørger alltid for at hver av oss får tid alene til å dyrke egne interesser og behov. Her i huset har far behov for å ligge alene på sofaen og lese bøker, gå tur med eller være på kafé med venner. Vi ser at balanser mellom tid sammen og tid alene er en viktig forutsetning for å lykkes med familielivet. To viktige ingredienser i familielivet er god mat og drikke, både sammen som kjærester og sammen med familie og venner. På søndag har vi planleggingskveldene våre. Da setter vi oss ned med avtale boken vår for å planlegge uken sammen. Slik unngår vi baluba i hjemmet. Vi må sørge for at vi får tid sammen, tid alene, tid til å handle, tid til å trene, tid til storfamilien og tid til å slappe av.

3.    Familiestunder
Det er mange flotte måter å bruke tid sammen på. Rundt måltidene har vi mye av vår kvalitetstid. Det er litt å snakke sammen rundt bordet, og man får fort den dype, gode samtalen. Men det må settes av tid til det. Dere kan for eksempel la ett måltid annenhver uke, eller en gang i måneden, kombineres med familieråd. Der kan dere bruke tid til å la alle fortelle hvordan de har det og la alle få en mulighet til å ta opp saker de mener er viktige for ah det bra sammen. Familieråd er et fint sted å skape rom for diskusjoner og gode samtaler. I den trygge settingen kan alle tørre å være ærlige, si sin mening, diskutere og komme fra til løsninger. Noe man kan ta opp i familieråd er familietriks eller familieregler. Snakk sammen om hva som er viktig for familien deres og hvordan dere ønsker å ha det sammen. Skriv gjerne ned noen punkter som kan brukes til å se tilbake på hva man har diskutert og hva man ble enig om. Finn en fin bok dere kan notere punkter fra familierådene dere i. På den måten får dere også et morsomt familieminne som det er kjekt å bla i senere. Husk at også barna kan skrive disse punktene.

FAMILIETRIKS:
Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg
Vær ærlig og til å stole på
Be om unnskyldning når du gjør noe galt
Rydd opp etter deg
Respekter hverandres ting
Lytt til hverandre
Still oppklarende spørsmål
Gi hverandre oppmuntrende ord
Vi takknemlighet
Klem mye 🙂

Artikkelen er skrevet av Ragnhild og Per Olav Sølvberg – familiesirkus.no
Publisert i Familiehjørnet i Dagen; Velsignet Helg, Lørdag 21.januar 2012

Vi er  liten familie på 5.

Per Olav, Ragnhild; Filppa, Leonora og Ferdinand. Vår hjertesak og livsprosjekt er barn og familie. Vi setter  familielivet i høysete.  Nærvær av mor og far i barns liv gir føelsen av å være elsket.  Vårt  ønske er å gjøre hverdagen litt enklere og mer meningsfylt gjennom bloggen vår. Den byr på et mylder av leker, kreative aktiviteter, tips og ideer, meninger, nye tradisjoner og inspirerende bilder.  Vi tror på den lekne familien – fordi da blomstrer vi mest. Vi ser ikke bort fra at vi både vil utfordre og bryte noen grenser, og vi elsker å være engasjert i alt livet byr på. Ta kontakt om du har noe på hjertet.

 

Familiesirkus gir inspirasjon, oppskrifter, tips og ideer til familier med barn. Sirkuset det er oss.

Foredrag? Kreativ workshop? Familieideer? Ja, du kan leie oss til et inspirerende og meningsfylt foredrag som vil deg masse ideer til hva du og din familie kan holde på med. Ta kontakt for en nærmere prat.

 

 

Familiesirkusboken er en bruksbok med massevis av oppskrifter og inspirasjon på kjekke og lærerike ting man kan gjøre sammen med barn. Den passer perfekt for foreldre, besteforeldre, tanter, onkler, lærere, barnehagefolk og alle andre som bruker tid sammen med barn. En perfekt gaveide, som kan forandre barns liv for alltid, og gjøre familielivet enda gøyere og meningsfylt.

Hilsen fra oss i manesjen

Per Olav og Ragnhild Sølvberg

 Bildet overst i teksten er hentet fra dreamstime_xs_22777788.jpg

Vi går ikke god for alt stoffet på nettsider vi linker til.

Unngå baluba i hjemmet